Забележителности

   Хижа „Металик“ се намира в местност богата на чист планински въздух, тишина, спокойствие и красиви горски пейзажи. Районът предоставя отлични условия за пешеходни и колоездачни разходки сред китната планинска природа.

   В околностите на хижата и по всички горски пътеки могат да се наберат вкусни горски боровинки, ягоди, малини, гъби и много различни ароматни билки.

   Любителите на по-дългите преходи могат да се насладят на чудно красиви местности поемайки по някоя от маркираните туристически пътеки, които водят до летовище „Бяла Черква“, хижа „Чернатица“, хижа „Руен“ и едноимения връх, хижа „Здравец“ и хижа „Равнища“. Във всички посоки могат да намерят достатъчно чешми, изградени от туристи ветерани, на които да утолят жаждата с бистра студена вода.

   В местостта могат да бъдат посетени още удивителни забележителности като най-високо разположения манастир в България – Белочерковския манастир „Св. Петър и Павел“, намиращ се на 1650 м надморска височина. Той се намира в дела „Чернаците“ близо до летовище „Бяла Черква“. На около 500 метра по-нагоре от манастира се намира функционираща ски писта, от която се открива невероятна гледка на близкото село „Косово“, а в далечината може да се види и село „Хвойна“. Любителите на конната езда, могат да посетят конната база, която се намира на 100 метра от манастира. Районът около манастира е добре развит за мото и АТВ туризъм.

В дела „Чернаците“ в северната част на Белочерковския рид е разположена високоравнинната местност „Овчарски поляни“. В района има красив параклис, а природата предлага неповторима атмосфера за отдих и почивка.

Почитателите на историята и неразкритите загадки могат да се насладят на крепостта „Щутгард“, за която се предполага, че руините са наследство на тракийското племе беси. Крепостта „Щутгард“ се намира на високите отвесни скали над сливането на Лилковска и Ситовска река. По скалите в района има остатъци от каменна зидария, а на върха на скалата има изграден малък параклис от същите камъни.

            За почитателите на зимните спортове в района на хижа „Металик“ и местността „Студенец“ има три ски писти и влекове, които предоставят отлични условия.